فرش ماشینی آکریلیک بهتر است یا فرش ماشینی پلی استر؟
امروزه در صنعت فرشبافی از الیاف متنوعی جهت تولید انواع فرش ماشینی استفاده میشود که هرکدام دارای معایب و مزایایی میباشند. از آن جایی که بیشتر درجه کیفیت فرش به نوع الیاف به کار برده شده در آن بستگی دارد، این ماده اولیه فرش ماشینی از اهمیت ویژهای برخوردار است. بین 70 تا 85 درصد از وزن فرش را نخ خاب آن تشکیل میدهد به همین دلیل، در کیفیت فرش ماشینی و قیمت فرش ماشینی آکریلیک کاشان؛ تأثیرگذار میباشد.
از الیاف مصرفی در تولید نخهای خاب فرش ماشینی میتوان به پلیپروپیلن، پلیاستر، اکریلیک، پشم و غیره اشاره کرد که از میان آنها پلیپروپیلن و پلیاستر پرمصرفترین الیاف در جهان میباشند. این نخها بهصورت نخ یکسره یا فیلامنتی در تولید فرش ماشینی استفاده میشوند و به همین دلیل به ریسندگی نیاز ندارند. الیاف اکریلیک و پشم بهصورت منقطع هستند که برای بافت فرش توسط آنها، نیاز به ریسیده شدن دارد. بر اساس تجربه بهدستآمده طبق سالیان متمادی، بهترین الیاف استفاده شده در کارخانجات تولید فرش ماشینی، الیاف پلیاستر و اکریلیک میباشد.
شاید در هنگام خرید فرش ماشینی، این جمله از فروشنده به گوشتان خورده باشد که جنس فرش اکریلیک است. این جمله یعنی اینکه در تولید و بافت این نوع فرش ماشینی، از الیاف اکریلیک استفاده شده است و از کیفیت بالایی برخوردار است. عموم افراد برای خرید فرش ماشینی مرغوب و با کیفیت به دنبال فرش ماشینی اکریلیک هستند، زیرا از مزایای بیشتری نسبت به دیگر الیاف برخوردار است.
ویژگیهای مهم الیاف فرش
- دارا بودن استحکام لازم.
- خاصیت برگشت پذیری مناسب.
- قابلیت رنگ بندی بالا، روشن و طبیعی.
- طول و ظرافت مناسب.
خصوصیات الیاف پلی استر
الیاف پلیاستر در سال 1928 برای اولینبار توسط کاروترز تولید شد. پلیاستر از نظر استحکام جزو الیاف مستحکم به شمار میرود و امکان افزایش طول تا حد پارگی آن، تا 40 درصد هم میباشد. الیاف مصرفی پلیاستر از نوع الیاف مصنوعی و پرکاربرد در تولید پوشاک، فرش و غیره میباشد و هزینه فرایند تولید این نوع الیاف بسیار مناسبتر از فرش اکریلیک است.
ایران از نظر تأمین مواد خام و تولید این الیاف غنی است و حتی امکان صادرات آن به اقصینقاط جهان دارد. قیمت پایین فرشهای پلیاستر به دلیل وجود مواد اولیه الیاف پلیاستر در کشور است. میتوان پلیاستر را گزینه مناسبی برای فرش صادرات به دیگر کشورها دانست، زیرا مردم کشورهای دیگر بهخصوص کشورهای اروپایی از این جنس فرش ماشینی استقبال خوبی کردهاند.
خصوصیات الیاف آکریلیک
دو خصوصیت مهم بازگشتپذیری و عایق حرارتی موجود در الیاف اکریلیک، در هیچیک از الیاف دیگر به طور همزمان یافت نمیشود. اکریلیک، سبکترین الیاف در بین دیگر الیاف محسوب میشود. این الیاف با فرایند هیت ست شده که روی آن انجام میشود، فاقد پرزدهی و حساسیت هستند. فرشهای اکریلیک به دلیل مرغوبیت بیشتر و دارابودن درجه کیفی بیشتر، از محبوبیت بالایی در بین عموم برخوردار است.
مقایسه فرش ماشینی آکریلیک با فرش ماشینی پلی استر
- طول عمر فرش و دوام فرش
فرشهای اکریلیک نسبت به فرشهای پلیاستر طول عمر بیشتری دارند و این فرشها را میتوان برای سالیان زیادی نگهداری و استفاده کرد.
- کوتاه شدن یا آبرفتگی فرش
فرشهای اکریلیک بهمرورزمان و بر اثر پاخوردگی، کمتر دچار تغییرات میشوند. این در حالی است که فرشهای پلیاستر بهمرورزمان بیشتر دچار تغییرات میشوند و فرش قد کوتاهتر و کجتر میشود.
- شستوشوی فرش
فرشهای اکریلیک در اثر شستوشو و تابش نور خورشید هیچگونه تغییری نخواهند کرد، ولی فرشهای پلیاستر در اثر شستوشو کیفیت خود را از دست میدهند و جذابیت آن در زمان کوتاهی از بین میرود.
- مقاومت فرش در برابر گرما
فرشهای اکریلیک در برابر گرمای مستقیم از مقاومت بالایی برخوردار هستند که آن را از دیگر فرشهای موجود در بازار متمایز مینماید.
- سایش فرش
فرشهای اکریلیک با مرور زمان دچار فرسایش نمیشوند، این در حالی است که فرشهای پلیاستر با مرور زمان دچار پوسیدگی و خوردگی میشوند.
- زیبایی فرش
فرشهای اکریلیک در طول زمان جذابیت خود را از دست نمیدهند و همواره مانند روز اول هستند. این موضوع برای فرشهای پلیاستر صدق نمیکند.
- تفاوت قیمت فرش
فرش ماشینی اکریلیک کاشان بهخاطر الیاف مورداستفاده در آن، معمولاً قیمت بالاتری نسبت به پلیاستر دارد.
- تراکم بافت فرش
منظور از تراکم فرش، تعداد گرههای رنگ بافته شده میباشد. هر فرشی دارای دو تراکم است که شامل تراکم عرضی و تراکم طولی میباشد. به تراکم عرضی فرش، شانه گفته میشود. شانه فرش معمولاً تعداد گرههای رنگ در هر متر حساب میشود و با بیشتر شدن آن، نقشها ظریفتر میشوند. فرشهای اکریلیک دارای بیشترین تراکم میباشند، این در حالی است که فرشهای پلیاستر تراکمهای محدودتری دارند.
- پرزدهی فرش
شما میتوانید فرشهای اکریلیک را بهراحتی لمس کنید، بدون آن که پرزی به دست شما بچسبد و فرش دانهدانه از زیر دست شما رد میشود. این در حالی است که فرشهای پلیاستر، پرزدهی بسیار زیادی دارند.
- مکان مورد استفاده
فرشهای پلیاستر برای مکانهای پر رفتوآمد مناسب نمیباشند و برای استفاده در آشپزخانه و راهرو توصیه نمیشود، درحالیکه فرشهای اکریلیک با گذشت زمان دچار سایش و پاخوردگی نمیشوند.
- الیاف اکریلیک بوی مواد نفتی نمیدهند و نسبت به الیاف پلیاستر نرم و لطیفتر هستند.
بنابراین اگر موارد بالا را در فرش ماشینی ملاحظه نکردید، قطعاً با جنس پلیاستر روبهرو هستید. تمامی محصولات شرکت نگین مشهد هلال از جنس اکریلیک هیت ست شده و توسط بهروزترین دستگاههای بهکاررفته در صنعت تولید فرش ماشینی و بهصورت درجهیک در راستای رضایت مشتری تولید میشود.