صفر تا صد روش اصولی نگهداری از ریشههای فرش
فرش از قسمتهای مختلفی تشکیل شده است و ریشه فرش، از مهمترین اجزای فرش محسوب میشود. انتهاییترین قسمت فرش، ریشه فرش است که به شکل نخهای سفید و یا کمی کرم رنگ میباشد. ریشه فرش بیشتر از سایر نقاط فرش در معرض آلودگی و پوسیدگی قرار دارد، به همین دلیل روش نگهداری از ریشه های فرش؛ در مقایسه با سایر قسمتهای فرش از اهمیت خاصی برخوردار است. افزایش عمر ریشه فرش تا حدود زیادی بستگی به مراقبت از ریشه فرش دارد.
یکی از فاکتورهای مؤثر بر دوام فرش، مراقبت از ریشههای فرش است. اگر ریشههای فرش آسیب ببیند، باعث آسیب به سایر قسمتهای فرش میشود. هنگام جارو زدن و شستوشو، بسیار دقت نمایید تا در حین تمیزکردن به ریشههای فرش آسیبی وارد نشود. همانطور که میدانید یکی از دشوارترین مراحل مراقبت از فرش، همین مسئله مراقبت از ریشههای فرش است. ریشههای فرش به دلیل ظرافت و سفید بودن، بیشتر در معرض آلودگی و کثیفی قرار میگیرند. مراقبت از ریشه فرش علاوه بر طول عمر فرش، به زیبایی آن نیز کمک میکند.
دلایل محافظت از ریشهها
- جلوگیری از پوسیدگی ریشههای فرش و افزایش عمر فرش.
- جلوگیری از آسیبزدن به سایر قسمتهای فرش.
- کمتر کثیف شدن فرش.
- پیشگیری از خرابی و کنده شدن ریشههای فرش.
برای تمیز نگهداشتن ریشههای فرش، چند راهکار متفاوت وجود دارد. در این مقاله به تعدادی از این راهکارها اشاره میکنیم تا با انتخاب و خواسته خود، یکی از این روشها را برای جلوگیری از آسیبزدن به ریشههای فرش خود انتخاب کنید.
چند ترفند اصولی جهت محافظت و نگهداری از ریشههای فرش
-
استفاده از کاور یا محافظ ریشه فرش
بهترین روش معرفی شده در نگهداری ریشه فرش، استفاده از کاور برای ریشه فرش است. کاورها جنسهای مختلفی دارند و بهترین جنس کاورها، نوع توری آن است. تبادل هوا در کاورهای توری از پوسیدگی ریشه فرش جلوگیری میکند.
مزایای کاور ریشه فرش:
- کاورها روی لبه فرش محکم میشوند و از کثیف شدن جلوگیری میکنند.
- کاور ریشه فرش موجب منظم شدن ریشههای فرش میشود.
کاور ریشه فرش را از کجا میتوان تهیه کرد؟
برای خرید کاور ریشه فرش، به فروشگاههای عرضه لوازم پلاستیکی و یا قالیشوییها مراجعه نمایید. محافظ ریشه فرش انواع و اقسام مختلفی دارد. میتوانید در هنگام ارسال فرش به قالیشویی، درخواست محافظ مناسب هم بدهید.
هر کاور چه مدت کارایی دارد؟
عمر کاور ریشهها چند ماه بیشتر نیست، چرا که آلودگی و گردوغبار به درزهای محافظ نفوذ کرده و تقریباً هر سه ماه یکبار باید تعویض شوند.
-
استفاده از لفاف دوزی
یکی از بهترین روشهای قدیمی برای نگهداری فرش، لفاف دوزی میباشد. در لفاف دوزی، ریشههای فرش را باید تا زده و داخل پارچه مربوطه قرار دهید. سپس دوطرفه پارچه را به ابتدای بافت آن وصل کنید. آگاه باشید پارچهای که برای لفاف دوزی استفاده میشود باید از الیاف مشبک باشد تا هوا بتواند جریان یابد و از صدمه شیمیایی و جسمی ریشه فرش جلوگیری کند.
استفاده از چسب پهن برای محافظت از ریشه فرش ممنوع است
امروزه برخی از خانوادههای ایرانی برای محافظت از ریشههای فرش در برابر آلودگی و پوسیدگی، از چسب پهن استفاده میکنند که روش و پیشنهاد غلطی میباشد. استفاده از چسب پهن هرچند ظاهراً فرش را از آلودگی محافظت مینماید، اما مشکلاتی از قبیل مشکلات زیر را به وجود میآورد:
الف. هنگام تعویض چسب، احتمال اینکه ریشه فرش کنده شود بسیار زیاد است.
ب. در اغلب اوقات اثرات چسب روی فرش میماند و حتی با شستوشو توسط قالیشویی نیز از بین نمیرود.
ج. استفاده طولانیمدت از چسب پهن به دلیل مواد شیمیایی بهکاررفته در ساخت آن، سبب آسیبدیدن ریشه فرش میشود و ضرر مالی به همراه خواهد داشت.
سفید کردن ریشه بعد از شستوشوی فرش
به دلیل رعایتنکردن بعضی نکات، ریشههای فرش زرد و کثیف میشوند. بعد از شستوشوی فرش، برای رفع زردی ریشهها کافی است مقداری آب گرم و شامپو فرش را مخلوط کرده و بهوسیله یک دستمال آغشته به مخلوط شامپو فرش سرتاسر ریشهها را دستمال بکشید تا سفیدتر و براقتر شوند. بعد از تمیزکردن ریشهها سعی کنید در و پنجرهها را باز بگذارید تا جریان هوا باعث تسهیل و تسریع خشک شدن ریشهها شود.