همه ما تابهحال پس از خرید فرش ماشینی و پهن کردن آن در منزل، با مشکل پرز دادن فرش مواجه شدهایم. برخی فرشها آنقدر پرز دارند که زمان نشستن بر روی آن، تمام لباسها مملو از پرز قالی میشود و این ایراد برای افراد زیاد خوشایند نیست. در این مقاله میخواهیم چند روش آسان برای ازبینبردن پرز فرش و یا حداقل کم کردن آن را با شما به اشتراک بگذاریم. با ما همراه باشید.
آنچه که باید در مورد پرزدهی فرش ماشینی بدانید
- 1 آنچه که باید در مورد پرزدهی فرش ماشینی بدانید
- 2 علل پرزدهی فرش ماشینی چیست؟
- 3 تاثیر تعداد شانه و تراکم در میزان پرز فرش
- 4 کیفیت الیاف فرش
- 5 عدم پرزدهی در فرش های ماشینی نگین مشهد هلال
- 6 پرزدهی فرش ماشینی چه زمانی تمام می شود؟
- 7 چند نکته برای تمیز نگهداشتن فرش
- 8 راهکارهای خانگی برای از بین بردن پرز فرش ماشینی
یکی از مشکلاتی که پس از خرید فرش نو با آن مواجه میشویم، پرز فرش میباشد. پرزدهی از معایب هر فرش ماشینی محسوب میشود که میتوانند باعث آزار، اذیت و بیماری شوند. پرز نوعی از الیاف باریکی است که با نشستن و تردد بر روی فرش به وجود میآید. پرز دادن فرش ماشینی؛ نو امری کاملاً طبیعی میباشد و پس از گذشت چند هفته برطرف میگردد.
تمامی افراد میتوانند با روشهای مختلف، علت پرز دادن فرش ماشینی را بهراحتی از بین ببرند و نگرانی از این بابت نداشته باشند. عدم پرزدهی فرش ماشینی بهصورت طبیعی نشاندهنده آن است که در تولید فرش ماشینی بهجای استفاده از نخ و الیاف مرغوب، از مواد پلاستیکی استفاده شده است. این فرشها بهمرورزمان نرمی و لطافت خود را از دست میدهند و کدر و سفت میگردند.
علل پرزدهی فرش ماشینی چیست؟
پرزدهی فرش ماشینی دلایل خاص و متعددی دارد. الیاف فرش ماشینی از دلایل مهم در پرزدهی فرش ماشینی هستند. استفاده از الیاف ضایعاتی در فرش، تنظیم نبودن دستگاه ریسندگی، عدم تناسب تاب نخهای فرش، آهار نامناسب فرش، متناسب نبودن آب و روغن بهکاررفته در آمادهسازی الیاف فرش و توجه نکردن به پرداخت و تکمیل باعث تولید پرز در برخی از فرشهای ماشینی میشود. فرشهای ماشینی که رنگ تیره مانند سرمهای دارند، پرزدهی بیشتری نسبت به فرشهای روشن و کرم دارند. الیاف تیره در پروسه تولید نازکتر میشوند و پرز بیشتری تولید میکنند.
در کل زمانی که از یک قالیباف بپرسید علت بهوجودآمدن پرز فرش؛ چیست عموماً جوابهای یکسانی را میشنوید، مانند:
- هنگام تولید فرش:
هر دو نوع فرشهای ماشینی و دستبافت پرز میدهند، اما میزان پرز در فرشهای ماشینی بیشتر است که دلیل این موضوع عوامل و شرایط مؤثر در تولید فرش ماشینی است. اگر ماشینآلات ریسندگی بهدقت تنظیم نشوند، امکان دارد تاب نخها بهصورت صحیح انجام نگیرد که موقع استفاده از فرش باعث پرزدهی آن میشود. همینطور در قالیهای ماشینی بهخاطر خاب بیشتر، از عمل آهار زدن استفاده میشود (همه چیز درباره آهار فرش). برخی از رشتههای نخ قالی بهخاطر بلندتر بودن ارتفاعشان نسبت به سایر نخها، در عملیات آهار مهار نشده و سبب پرزدهی فرش میشوند.
- فرسایش فرش ماشینی:
یکی از علتهای پرز دادن فرش، فرسایش آن میباشد که به دلیل پا خوردن فرش در طولانیمدت ایجاد میشود و سبب ایجاد پرز میگردد.
تاثیر تعداد شانه و تراکم در میزان پرز فرش
دلیل مهم دیگر که در پرز دادن فرشها مؤثر است، میزان شانه و تراکم فرش میباشد. این فرمول را بهخاطر بسپارید:
هرچقدر مقدار تراکم و شانه فرش بیشتر باشد، مقدار پرزدهی آن کمتر میشود.
به این معنا که پرز دادن فرش با مقدار شانه و تراکم فرش رابطه معکوس دارد. به طور مثال در فرش ماشینی 1500 شانه، میزان پرزدهی بسیار کمتر از فرش 1200 شانه است.
کیفیت الیاف فرش
از دیگر علل اصلی در پرز دهی فرش، کیفیت الیاف به کار برده شده در فرش است. اگر الیاف فرش بسیار بیکیفیت باشد، پرزدهی فرش به شدت زیاد خواهد بود. بهطوریکه در تمیز کردن فرش به مشکل برمیخورید و در این مواقع باید فرش را به یک قالیشویی معتبر ببرید و بخواهید پرز دادن فرش را برطرف کنند و به حداقل برسانند.
امروزه گونهای از الیاف در تولید فرش استفاده میشود که به آن اکریلیک گفته میشود. این الیاف سبب بالارفتن طول عمر فرش میشود ولی نسبت به سایر الیافها پرز بیشتری تولید میکند و در صورت هیت ست نخ در طی فرایند تولید، پرزدهی آن از بین میرود. قابلذکر است که نخهای به کار رفته در فرشهای نگین مشهد هلال همگی از نخهای صددرصد اکریلیک و هیت ست شده هستند که علاوه بر دوام و ماندگاری بیشتر، فاقد پرزدهی نیز میباشند.
عدم پرزدهی در فرش های ماشینی نگین مشهد هلال
شرکت نگین مشهد هلال برای برطرفکردن پرزدهی الیاف اکریلیک از عملیات هیت ست شده استفاده میکند که باعث میشود قسمت اعظمی از پرز نخ قبل از ورود به ماشین بافت، توسط بخار و حرارت و دیگر عملیات گرفته شود.
پرزدهی فرش ماشینی چه زمانی تمام می شود؟
در مدتزمان پرزدهی فرشهای ماشینی اکریلیک، دو عامل تعیینکننده وجود دارد:
- فرش هیت ست شده یا خیر؟ بهطورکلی الیاف اکریلیک پرزدهی بیشتری نسبت به دیگر الیاف دارند، ولی این مورد دلیل بر بی کیفیتی نخ اکریلیک نمیباشد. این الیاف از باکیفیتترین الیاف فرش ماشینی هستند و پرزدهی از معایب این الیاف محسوب میشود. شرکت نگین فرشهای ماشینی اکریلیک هیت ست شده پرز کمتری دارند و پرز آنها طی چند هفته به صفر میرسد. استفاده از الیاف اکریلیک هیت ست شده در تمامی محصولات نگین مشهد هلال، رضایت کامل مشتریان را در پی داشته است.
- تراکم و شانه فرش: پرزدهی فرشهایی که با شماره نخ بالاتر بافته میشوند و تراکم بیشتری دارند، کمتر از فرشهایی با تراکم پایین است. مثلاً یک فرش 700 شانه شماره نخ پایینتری نسبت به فرش 1000 شانه دارد. این شماره نخ بالاتر سبب میشود که تار نخ در فرش 1000 شانه نازکتر از فرش 700 شانه باشد و تعداد گرههای بیشتری در فرش 1000 شانه در کنار هم جای گیرد. پرزدهی فرش با میزان تراکم و شانه فرش رابطه عکس دارد.
چند نکته برای تمیز نگهداشتن فرش
- جاروکشیدن فرش: جاروبرقی با دور تند، بهترین روش برای زدودن گردوغبار از روی فرش است. هیچگاه از جارو دستی برای تمیزکردن فرش برای مدت طولانی استفاده نکنید، زیرا نیهای نازک و تیز بهمرورزمان به الیاف فرش آسیب میزند.
- محافظت در برابر آفتاب: هرچند خانههای آفتابگیر دلباز و مطلوب اکثر افراد است، اما تابیدن آفتاب به طور مداوم میتواند روی رنگ فرش اثر نامطلوبی بگذارد.
- ساییدن فرش: برای جلوگیری از این امر هرچند وقت یکبار فرش را سروته کنید تا همه جای آن به یک اندازه پا بخورد.
راهکارهای خانگی برای از بین بردن پرز فرش ماشینی
چگونه پرز فرش را از بین ببریم؟ برای جمع نشدن پرز بر روی فرش میتوانید حداقل هر 3 تا 4 روز یکبار، فرشهای ماشینی خود را جارو کنید. جارو کردن فرش باید حتماً در جهت خود خاب فرش باشد، چون اگر برخلاف جهت باشد پرزها در فرش باقی میمانند. همینطور میتوانید از جاروهای برقی و جاروهای دستی مانند نپتون، جارو چوبی و غیره نیز استفاده کنید. ولی توجه داشته باشید هنگام استفاده از جاروهای دستی، آن را کمی نمدار کنید تا عملکرد شما را بهبود ببخشد و به نتیجه مطلوبی دست پیدا کنید.
نکته: در هنگام استفاده از جارو، سعی کنید در و پنجره ها را باز بگذارید تا غبار و پرزهای حاصل از جارو زدن از محیط منزل خارج شوند.
- استفاده از کیسه حمام: یکی از قدیمیترین روشها میباشد. در این روش ابتدا باید کیسه را خیس کرده و سپس در جهت خاب فرش کشیده شود. همچنین میتوانید از پارچه نمدار استفاده کنید. یک پارچه کاملاً تمیز را مقداری خیس کنید و سپس روی فرش ماشینی بکشید تا پرزهای فرش به دستمال چسبیده شود. توجه داشته باشید که پارچه نمدار را مثل جارو زدن، همجهت خاب فرش بکشید نه خلاف جهت آن!
- استفاده از شانه یا فرچه: یکی از بهترین راهها برای ازبینبردن پرز فرش استفاده از شانههای مخصوص فرش است که در حال حاضر در بازار موجود است و میتوانید هرچند روز یکبار، شانه مخصوص پرز را بر روی فرش بکشید و از دست پرزها راحت شوید و یا از فرچه استفاده کنید. اگر فرچه را مقداری مرطوب کرده و در جهت خاب فرش بکشید، نتیجه مطلوبی خواهید داشت. در کل اگر هفتهای دو بار فرچه و دستمال کشی داشته باشید، در زمانی کم از شر پرزها خلاص میشوید.
- جاروبرقی با مکش بالا: این کار را برای یک هفته انجام دهید.
- استفاده از شامپو فرش: ابتدا یک دستمال را به شامپو فرش آغشته کنید و روی فرش بکشید و سپس با کمک دستمال دیگری که با آب مرطوب شده است، اثرات شامپو را پاک کنید.
- استفاده از شانههای مخصوص: در این روش باید شانه را در جهت خاب فرش کشید.
- استفاده از چسب کاغذی: چسب کاغذی را روی فرش چسبانده و سپس آرام از روی فرش جدا میکنیم تا پرزهای فرش را به خود جذب کنند.
- استفاده از دستگاه پرزگیر خانگی: این دستگاه بهراحتی و دراسرعوقت، پرزهای فرش را به طرز چشمگیری کاهش میدهد.
نکته مهم: برای پرزگیری فرش مخصوصاً فرش نو، هرگز از مواد شوینده همچون پودر لباسشویی دارای آنزیم و غیره استفاده نشود.
آخرین راه در صورت ازبیننرفتن پرز فرش، قالیشویی معتبر میباشد. استادکاران ماهر و باتجربه میتوانند بنا بر تجربه کاریشان، پرزهای روی سطح فرش را به میزان قابلتوجهی کاهش دهند.
جهت دیدن مقالات کاربردی و مفید درباره فرش به قسمت مقالات وبسایت ما مراجعه کرده و علاوه بر مطالعه مقالات، از محصولات ما نیز دیدن فرمایید.